Vurdering av næringsinnhold i ketchup - Ernæringsfokus

Vurdering av næringsinnhold i ketchup

Torsdag 23. februar fikk jeg mulighet til å vurdere næringsinnholdet i ulike typer tomatketchup på «Matkontrollen» på TV2. Alle ketchupene på markedet skulle testes, totalt 17 stk, og vurderes ut ifra andel salt, sukker og tomat.

Tomater inneholder  antioksidanter og er spesielt rik på en antioksidant vi kaller lykopen. Når tomater varmebehandles frigjøres mer lykopen og det tas lettere opp i kroppen. Derfor har stekte tomater, tomatpuré og tomatsauser en bedre effekt på helsen vår enn rå tomater. Tomater inneholder i tillegg til lykopen også antioksidantene betakaroten, vitamin C og vitamin E. Så jo mer tomater som inngår i ketchupen, jo mer næringsrik er den.

Mange av ketchupene er tilsatt sukker, men så lenge man velger en ketchup med høyt innhold av tomater og ikke altfor mye sukker, kan du med god samvittighet bruke ketchup til middagen. I hvert fall hvis det spises som en del av et sunt og variert kosthold.

Ketchup er barnas favoritt

Til barn bør man velge ketchup med sukker, siden søtstoffer ikke bør gis til små barn. Med mindre barna spiser store mengder ketchup, vil ikke ketchup være noen stor sukkerkilde. Ketchup kan derfor i begrensede mengder være en god kilde til sunne næringsstoffer, spesielt for barn som er kresne i matveien. Hvis ketchup får barnet til å spise for eksempel mer fisk eller grønnsaker, er det ikke noe i veien for å benytte seg av dette trikset av og til. Det er likevel ikke lurt å bruke ketchup på all mat. Da kan barna venne seg til at alt skal smake ketchup.

Næringsinnhold i ketchup

Innhold av tomater/ tomatpuré
Alle Idun sine ketchup-typer har et høyt innhold av tomatpuré (69-80 %). I tillegg har Coop Änglamark ketchup økologisk (86 %) og Heinz tomatketchup – 50 % mindre sukker (72 %) også et bra innhold av tomater.
De ketchupene med det laveste innholdet av tomater er Superbra ketsjup (41 %), Salatmester’n Ketchup (35 %), Sticky fingers (35 %) og Coop X-tra ketchup (43 %).

Innhold av sukker/ søtstoffer
Tomater har et naturlig innhold av sukker. De fleste ketchupene er også tilsatt ekstra sukker pga. smak og holdbarhet. De ketchupene som ikke inneholder sukker eller inneholder mindre sukker er tilsatt søtstoffer.
Naturlig nok er det Heinz tomatketchup – 50 % mindre sukker, Idun tomatketchup – mindre sukker og Idun tomatketchup – uten tilsatt sukker som er de ketchup-typene med det laveste innholdet av sukker. Alle de tre ketchupene inneholder søtstoffer.
Superbra ketsjup, Heinz tomatketchup, Heinz tomatketchup økologisk og Bergbys ketchup har alle et relativt høyt innhold av sukker.

Innhold av salt
Ulike matvarer kan kategoriseres til å ha et høyt, middels eller lavt saltinnhold basert på mengde salt per 100 gram:

  • Høyt saltinnhold: 1,25 gram eller mer salt per 100 gram
  • Middels saltinnhold: 0,25-1,25 gram salt per 100 gram
  • Lavt saltinnhold: 0,25 gram eller mindre salt per 100 gram

Ut ifra kategoriseringen har nesten samtlige av ketchup-typene et høyt saltinnhold. Sticky fingers er den eneste ketchuptypen med middels saltinnhold (1 gram per 100 gram). Saltinnholdet er ellers omtrent det samme i alle ketchup-typene og ligger rundt 1,6-1,8 gram per 100 gram. Saltmessig kom Bergbys ketchup dårligst ut med 3 gram per 100 gram, med Coop Änglamark ketchup økologisk hakk i hæl med 2,5 gram per 100 gram.
Hvis ketchup bare brukes på grillpølser eller pizza av og til så vil ikke dette være en stor kilde til salt i kostholdet.

De sunneste ketchupene

Fire av ketchupene jeg vurderte kom best ut i testen næringsmessig. Disse inneholdt mindre sukker og mer tomater enn de andre ketchup-typene:

  • Idun tomatketchup – uten tilsatt sukker
  • Idun tomatketchup – mindre sukker
  • Heinz tomatketchup – 50 % mindre sukker
  • Coop Änglamark ketchup økologisk
Relaterte innlegg

Discussion about this post

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *