Så enkelt gjør du tacofredagen sunnere - Ernæringsfokus

Så enkelt gjør du tacofredagen sunnere

Taco har blitt en fredagsfavoritt blant mange nordmenn. I 2011 oppga nesten 50 prosent at de spiste taco én eller flere ganger i måneden, men er det så sunt som vi tror?

Oppskrift: Lag ditt eget tacokrydder

Tacofredag har blitt et kjent uttrykk, og hashtaggene #tacofredag og #taco viser henholdsvis over 8000 og 1 million innlegg på Instagram! Taco kan varieres til det uendelige; kjøttdeig, kylling, fisk eller vegetar. Med grønnsaker, uten grønnsaker. Ost, rømme, kesam, salsa, guacamole, dressing eller ketchup. Lomper, skjell, nachos eller som en salat. Men kanskje viktigst av alt er tacokrydderet da det er dette som gir den tradisjonelle tacosmaken. Hva befinner seg så i den lille røde posen som mange av oss sverger til hver eneste helg?

Mitt tips er derfor å lage tacokrydderet selv!

Les også: Er salt like farlig som røyk?

Saltbombe

En vanlig tacokrydder-pose har en nettovekt på 40 gram. Tjue prosent av dette er salt, altså omtrent 8 gram salt per pose. Helsedirektoratet anbefaler at daglig saltinntak ikke bør overstige 5 gram. Det er med andre ord fort gjort å overstige dette dersom man bruker en pose tacokrydder til fredagskosen og i tillegg spiser andre matvarer som også inneholder salt i løpet av dagen. Foruten salt inneholder tacokrydder også ulike typer tilsetningsstoffer og overraskende mye sukker (!). Mitt tips er derfor å lage tacokrydderet selv! Det er enkelt, gir like god smak og er bedre for helsen din!

Lag ditt eget tacokrydder:

 • 1 ss paprikapulver
 • 2 ts kvernet pepper
 • 1 ½ ss tørket oregano
 • 1 ½ ss spisskummin
 • 1 hvitløksfedd
 • 1 ts cayennepepper
 • ½ fersk chili
 • 1 ts salt
 • 1 ss hvetemel

Finhakk hvitløksfedd og chili, og bland sammen med de øvrige ingrediensene. Stek karbonadedeig og tilsett krydderblandingen sammen med 1,5 dl vann. La det koke i minst 5 min, slik at kjøttsausen har fått en fin konsistens. Server med det som ønskes av grønnsaker, ost og annet taco-tilbehør.

Taco = usunt?

Hvor sunn tacoen du spiser er avhenger av hvilke matvarer du velger. En tradisjonell tacoporsjon med tortillalefse, kjøttdeig, salsa, ost, mais, rømme og salat gir omtrent 470 kcal. Dette tilsvarer for mange ¼ av dagsbehovet. Men ofte spiser vi ikke bare én porsjon, og kanskje har vi brus og godteri i tillegg. Da er det greit å vite at små justeringer gjør store forskjeller i kalorimengde:

 • Bytt ut kjøttdeig med karbonadedeig eller kyllingkjøttdeig
 • Bytt ut rømme med mager kesam
 • Bytt ut hvitosten med en lettere hvitost
 • Bytt ut tortillalefse med speltlomper, fullkornslefser eller lag dine egne lomper
 • Fyll på med masse grønnsaker!

Ved å følge disse punktene vil kalorimengden reduseres fra omtrent 470 til 250 kcal per porsjon. Måltidet vil samtidig bli rikere på proteiner og det usunne mettede fettet erstattes med sunnere fettsyrer. Et høyere inntak av grønnsaker er også gunstig for helsen vår.

Vi kan dermed konkludere med at ved å gjøre små endringer, så vil kalorimengden reduseres, samtidig som tacomiddagen blir en fullverdig og sunn middag. Lager du også tacokrydder selv, vil saltinntaket (og sukkerinntaket) reduseres betydelig. Du kan nå spise taco med god samvittighet, og gjerne flere ganger i uka hvis du ønsker det, så lenge du tar de riktige valgene!

 

 

Relaterte innlegg

Discussion about this post

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *