Røykeslutt og ernæringsstatus - Ernæringsfokus

Røykeslutt og ernæringsstatus

Alle er enige om at røyking ikke er bra for oss. I dag røyker omtrent 12 % av Norges befolkning daglig. Dette er en nedgang fra 2006 da tallet var 24 %.

Utviklingen er god, men fortsatt er det ønskelig at antall røykere reduseres ytterligere. Derfor har fokus på røyke- og snusslutt fått en helt egen dag, «Sluttedagen», som i år er 23. oktober.

I forbindelse med «Sluttedagen» har Helsedirektoratet laget en kampanje som viser de helsemessige fordelene ved å slutte å røyke. Jeg har oppsummert punktene her:

 • Røyking fører til at blodårene trekker seg sammen. Når man slutter å røyke vil det derfor være bedre plass til oksygenet som fraktes rundt i kroppen. Blodsirkulasjonen bedres.
 • Risikoen for hjerteinfarkt synker allerede etter 24 timer. For hver røyk du ikke røyker sparer du 5-7 minutter av livet ditt.
 • Etter 48 timer begynner smaks- og luktesansene å endre seg. Mat og drikke smaker mer og bedre enn tidligere. Mange røykere har antagelig et høyt inntak av salt fordi de synes maten smaker lite. Dette vil igjen øke risiko for hjerte- og karsykdom.
 • Lungekapasiteten øker etter 72 timer.
 • Det blir lettere å bevege seg etter 2-12 uker pga. økt blodsirkulasjon og bedre lungekapasitet. Hos kvinner øker sjansen for å bli gravid.
 • Etter 1-9 mnd. er faren for å rammes av blodpropp mye mindre enn da man røykte. Skadene etter røykingen i blodårene er i ferd med å bli reparert.
 • Etter ett år er immunforsvaret styrket og man unngår i større grad forkjølelse og andre sykdommer. Risiko for luftveisinfeksjoner er betraktelig redusert.
 • Etter 5 år er risikoen for å utvikle hjertesykdom og hjerneslag betydelig redusert. Risikoen for å utvikle kreft er også betydelig redusert. Dette gjelder spesielt kreftformene som kan forekomme i munn, hals, strupe, urinblære, nyrer, livmorhals og bukspyttkjertel. Prognosene ved kreftsykdom er også bedre for de som er røykfrie.
 • 10 år etter røykeslutt er risikoen for å få lungekreft halvert.

Ønsker du å se hele presentasjonen kan du trykke her.

Bare negativt å røyke?

Mange lar være å slutte å røyke fordi frykten for å legge på seg er stor. Og denne frykten er reell. 85 % av de som slutter å røyke opplever nemlig å gå opp i vekt. Hvor mye man går opp i vekt varierer, men i snitt legger de som røyker på seg 2-4 kg ved røykeslutt. Årsaken til denne vektøkning kan være flere ting:

 • Røyking kan dempe appetitten. Når man slutter å røyke vil dermed appetitten øke og man spiser mer.
 • Man erstatter røykingen med mat. Spesielt kaloririkmat som er søt og fet inntas ofte som en erstatning for røyken.
 • Forbrenningen reduseres noe. Det er nikotinet i røyk som gjør at de som røyker har en noe høyere forbrenning. Røyking kan øke forbrenningen med 10 %.
 • Maten smaker annerledes. Smaks- og luktesansene blir bedre etter røykeslutt noe som gjør at man spiser mer enn tidligere.

Det er viktig å være klar over at fordelene ved å slutte å røyke er større enn ulempene ved å legge på seg. I hvert fall hvis vektoppgangen ikke er altfor stor. Dersom man er bekymret for vektøkning ved røykeslutt finnes det noen tips til hvordan man lettere kan holde vekten stabil:

 1. Drikk nok vann. Det kan være vanskelig å vite om det man kjenner er sultfølelse eller bare et sug. Ta deg et glass vann og se om det hjelper. Væske reduserer suget etter søtsaker.
 2. Fysisk aktivitet er positivt for både fysisk og psykisk helse. Trening øker forbrenningen og gjør det lettere å holde vekten stabil. Hverdagsaktivitet er også veldig viktig. Ta trappene i stedet for heisen, sykle eller gå til jobb og ta små gå- og ståpauser i løpet av arbeidsdagen dersom du har en stillesittende jobb.
 3. Ha et regelmessig kosthold der du fordeler de ulike måltidene utover hele dagen. Frokost, lunsj, middag og kveldsmat samt 1-2 mellommåltider bidrar til et stabilt blodsukker og gjør det lettere å unngå småspising og reduserer søtbehovet.
 4. Vær bevisst på hva du spiser og drikker. Sjekk matvarens næringsinnhold og bruk gjerne Nøkkelhullsmerket når du handler. Hvor mye fett og sukker du spiser har stor betydning for vekten. Anbefalingene er de samme som for resten av befolkningen: ha et variert kosthold med mye frukt, bær og grønnsaker, grove kornprodukter og fisk, og reduser inntaket av bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker.
 5. Vanen med å føre hånden til munnen kan være vanskelig å avvikle og refleksen kan få deg til å putte noe i munnen selv om du ikke er sulten. Dersom trangen til å putte noe i munnen er stor kan sukkerfrie pastiller og tyggegummi eller oppskåret frukt og grønnsaker være gode alternativer.

Noe av det beste du kan gjøre for helsen din er å slutte å røyke. Er man bevisst og godt forberedt når man slutter kan vekten holdes stabil. Dersom man skulle oppleve en moderat vektøkning er gevinsten av å slutte å røyke mye større enn om man fortsetter. Å stumpe røyken er positivt både for deg selv og de rundt deg!

Relaterte innlegg

Discussion about this post

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *