Raw food - bedre enn varm mat? - Ernæringsfokus

Raw food – bedre enn varm mat?

Det er noen år siden raw food- dietten var på sitt heteste, men med serveringssteder som Oslo Raw, et stort utvalg av raw food-kokebøker og diverse bloggere som sverger til dietten, er raw food fortsatt høyaktuelt. Derfor, etter spørsmål om raw food er bedre enn oppvarmet mat, bestemte jeg meg for å skrive litt om dette temaet.

Hva er raw food?

Raw food, eller rå mat, er mat som ikke er prosessert eller varmet opp til mer enn 42 grader. Som regel er matvarene som benyttes også økologiske. Noen følger en raw food-diett og spiser 100 % raw food, mens andre bruker det som en viktig del av kostholdet sitt. Det er grønnsaksbasert mat som grønnsaker, frukt, bær, nøtter og oljer som defineres som raw food, og mange som følger en slik diett utelater ofte fisk, kjøtt, melkeprodukter og egg.

Helsefordeler ved å velge raw food?

Noen av fordelene ved å velge raw food skal blant annet være økt immunforsvar, mer energi, mindre søtsug, bedre fordøyelse og forbedret hukommelse. At det forsinker aldringsprosessen hevdes det også. Hvorvidt dette er basert på pålitelig forskning er jeg usikker på. Kanskje er det så enkelt at man legger om livsstilen ved blant annet å spise mer frukt og grønt, og dermed oppnår flere av de overnevnte fordelene.

Noen matvarer er sunnere ved oppvarming

På grunn av skadelige bakterier er det enkelte matvarer som bør varmebehandles. I tillegg er det enkelte matvarer som blir sunnere ved at de varmebehandles, for eksempel tomater. Dette skyldes at innholdet av antioksidanten lykopen blir mer tilgjengelig for oss når tomatene varmes opp.

Tomater kan defineres som raw food, men er sunnere dersom den varmebehandles.

Konklusjon

Som med alle andre dietter er ikke raw food-dietten noe jeg anbefaler at man følger, i hvert fall ikke 100 %.  Derimot er jeg veldig for at vi skal spise mer frukt og grønnsaker. Og aller helst variert, ved at du velger matvarer i alle regnbuens farger, og spiser frukt og grønt både rått og varmebehandlet.

Relaterte innlegg