Matbyen København - Ernæringsfokus

Matbyen København

Dette har ikke blitt en reiseblogg, men som en variasjon til de andre innleggene jeg skriver tenkte jeg nå å skrive litt om min tur til København. Mat og drikke er tross alt en viktig faktor når man besøker denne byen.

Først og fremst, har du planer om en tur til København på våren, sommeren eller tidlig høst er det én ting du MÅ gjøre: leie sykler! Det er en helt genial måte å oppleve byen på. Man kommer seg raskt rundt og får sett alle de delene av byen som fort blir for tidkrevende å komme seg til ellers.

Dag 1:

Flyet fra Gardermoen gikk tidlig lørdag morgen og vi var på plass på hotellet ca. kl 10. Vi bodde på Hotel Stk. Annæ som er et veldig fint hotell som ligger i parallellgaten til Nyhavn. Med andre ord, veldig sentralt. Etter en kopp kaffe på en av de mange restaurantene i Nyhavn, hvor vi fikk krysset av på kartet de stedene vi ønsket å besøke, leide vi sykler for to dager (Copenhagen Bicycles). Vi syklet gjennom byen, stoppet på et loppemarked og tittet innom Torvehallerne (Københavns svar på Mathallen). Deretter syklet vi videre over elven til Nørrebro. Det var fortsatt litt tidlig for lunsj så en liten snack hadde vært perfekt og heldigvis kom vi over Meyers Bageri! Et bittelite bakeri med stort utvalg av bakevarer, kaffe og kald drikke. Vi delte en kanelbolle med blåbær. Den beste bollen jeg har smakt noen gang!

Et must for alle bolle-elskere! Foto: visitdenmark.dk

Vi syklet videre vil Vesterbro for å spise lunsj, men da anbefalingene vi hadde funnet på forhånd ikke stod helt til forventningene syklet vi heller tilbake til Torvehallerne. Torvehallerne består av to bygninger med et frukt- og grønnsakstorg imellom. Her får man kjøpt både fersk fisk og sjømat, oster, kjøkkenutstyr og vin. I tillegg tilbyr mange av bodene ferdiglaget mat som wraps, danske smørbrød, fish&chips, grøt, ulike salater og fersk sjømat. Vi valgte oss en sjømat-tallerken med syv kammere og fylte dem med fire fiskeretter og tre ulike salater. Utrolig godt!

Fersk sjømat var veldig populært på Torvehallerne.

Etter lunsj trillet vi syklene gjennom HC Ørstedsparken og syklet videre forbi Tivoli og langs elven tilbake til hotellet. På kvelden spiste vi på italienske Forketta som ligger rett over elven ved Nørrebro. Vi delte en forett som bestod av en slags potetsuppe med egg, bacon, romanesco og asparges. Til hovedrett delte vi to pastaretter (se bilde). Foretten var overraskende god, mens hovedretten skuffet litt. Dog en veldig hyggelig restaurant.

Italiensk mat: pasta med Umbariansk pølse og sopp, og pastaputer med makrell og rogn.

Dag 2:

Jeg hadde lest om frokost-/lunsjstedet Møller Kaffe & Køkken og søndag morgen syklet vi igjen over til Nørrebro. Å spise frokost ute er tydeligvis populært i København for ventetiden var lang. Som min sultne samboer sa det: «For de som liker det varmt, usjarmerende, med dårlig beliggenhet og 40 minutters ventetid er dette riktig sted å spise frokost». Så vi syklet videre på jakt etter et annet spisested. Det neste stedet vi fant hadde ikke ledige bord før kl 12 og vi endte tilslutt opp på en helt grei kafé (GONZO café) i Jægerborgsgade. Ingen høydaere, men vi ble mette.

Frokost: eggerøre med bacon og stekt (søt) løk, gresk yoghurt med ristede mandler og honning- og appelsinsaus, og brød med hummus.

Etter en (dyr!) snartur innom Tivoli syklet vi videre til Christiania og Freetown. Dette er et fantastisk område som det virkerlig anbefales at man besøker. Kunstgallerier, boder av alle slag (mat, hasj, souvenirer), turstier langs elven, hagebutikk og stall med hester var bare noe av det man kunne oppleve der. Området var mye større og finere enn forventet. Etter besøket i Christiania syklet vi til Christianholm/ Papirøen hvor et stort torg med Street Food var lokalisert. Her var det mange forskjellige food-trucks som blant annet serverte burgere, mat fra California, meksikansk mat, is, kaffe, øl og grøt. Vi valgte GRØD og spiste Congee (asiatisk risgrøt med kylling, peanøtter, vårløk og koriander) og havregrøt med karamelsaus og epler.

En søt lunsj fra GRØD – havregrøt med karamelsaus, eplebiter og ristede mandler.

Etter lunsj syklet vi videre til Operaen og deretter over elven mot Den lille havfrue. Vi kom over en Japansk festival i en park full av kirsebær-trær og avsluttet med et glass vin i solen på Toldboden.

På kvelden spiste vi 7-retters på Manfreds på Nørrebro. En veldig intim og koselig restaurant med fantastisk god mat. Rettene er hovedsakelig basert på grønnsaker fra en lokal gård, så 7-retters menyen varierer fra dag til dag. Vi fikk blant annet servert en løkrett med revet pastinakk og ost, stekt agurk med syrlig dressing, blåskjell, stekt sellerirot og svin med grønnkål. Dette var retter som vi antagelig ikke hadde valgt dersom de hadde vært på á la carte-menyen, men som var veldig gode på smak. Et populært sted så man bør reservere bord.

Dag 3:

Ingenting slår en god hotellfrokost og på feriens siste dag valgte vi et trygt alternativ. Ferskt brød, eggerøre, kokt egg, havregrøt, røkt laks, kjøttpålegg, oster, juice, yoghurt, stort utvalg av müsli og topping, kaffe, frukt og croissanter – helt fantastisk! Vi sjekket ut fra hotellet, leverte tilbake syklene og var klare for siste dag med shopping og sightseeing i bykjernen.

Torvehallerne selger blant annet fersk fisk og sjømat, og har eget torg i midten hvor de selger frukt og grønnsaker. Fantastisk!

 

Nytt servise fra Broste Copenhagen fikk bli med hjem! Gleder meg til å ta mange fine matbilder med disse.

Oppsummering:

Våren er en veldig fin tid å reise til København på. Vi liker å reise, men er ironisk nok ikke så glad i turister så vi prøver alltid å styre unna de største turiststedene så langt det lar seg gjøre. Hvis man leier sykler kommer man seg rundt til de ulike bydelene og bort fra de verste turistfellene. I tillegg opplever man ting man ellers ikke ville gjort. Torvehallerne er veldig folksomt i helgene, men bør besøkes, og Street Food på Papirøen er også verdt et besøk dersom været er bra. Christiania anbefales på det sterkeste, mens Tivoli bare var bortkastede penger for vår del.

Jeg kommer absolutt til å reise tilbake til København en gang. Det er en av de fineste og hyggeligste byene jeg har besøkt, og selv om prisene stort sett er som i Norge, og man fort kan bli litt lurt av den danske krona, er det vel verdt det!

Takk for meg, Køben!

Relaterte innlegg

Discussion about this post

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *