Juicing - en smart løsning på det nye året? - Ernæringsfokus

Juicing – en smart løsning på det nye året?

Er det sunt å bytte ut vanlig mat med juice, og hva ligger egentlig i uttrykket ”detox”?

Trenden juicing ble introdusert for nordmenn for et par-tre år siden etter at Hollywood-kjendiser hadde blitt avbildet med juice på farten.
”Å juice” betyr å presse juice av ulike typer frukt og grønnsaker for så å drikke det. Frukt og grønnsaker er rike på vitaminer, mineraler, enzymer, antioksidanter og kostfiber. Når juicen presses vil mange av de viktigste næringsstoffene forsvinne, da disse befinner seg i fruktkjøttet og i skallet.

Hva er detox?

En detox-kur er en diett satt sammen av frukt og grønnsaker som moses/ juices og ofte dyre detox-produkter. Målet med kuren er å rense kroppen og kvitte seg med avfallsstoffer. Det er ingen vitenskapelige holdepunkter for at denne kuren har noe for seg, og kroppen klarer fint å kvitte seg med disse avfallsstoffene på egenhånd. Detox-kurer kombineres ofte med lite mat, noe som vil bidra til motsatt effekt, nemlig at kroppens evne til å skille ut giftstoffer svekkes.

Positivt for helsen?

Kostfibrene i frukt og grønnsaker har vist å gi lavere blodsukkerstigning, i tillegg til å holde deg mett lenger. Antioksidantene har blant annet vist å virke forebyggende på visse typer kreft. Når det kun er juicen i frukt og grønnsaker som benyttes sløses det med viktige næringsstoffer som man har behov for. Det vil derfor være mer gunstig å spise hele frukten eller grønnsaken enn kun å drikke juicen.

Anbefaler jeg det?

Juice er næringsrikt og bidrar med vitaminer, mineraler og antioksidanter. Ett glass juice kan regnes som én av ”5 om dagen”. Juice er likevel ikke et fullverdig måltid og kan ikke erstatte vanlig mat. Å juice alt man inntar, i form av en detox-kur, og at juice erstatter vanlig mat, er noe jeg ikke vil anbefale. Spis heller frukt og grønnsaker som de er, så får du i deg alle de viktige næringsstoffene og kostfiber som ellers vil forsvinne ved juicing. Å drikke juice kan likevel være en fin måte å få i seg vitaminer og mineraler på hvis man har et ensidig kosthold, men det inneholder mye sukker, så ett glass om dagen er nok.

Relaterte innlegg

Discussion about this post

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *