Ikke kast brune bananer! - Ernæringsfokus

Ikke kast brune bananer!

Vi nordmenn kaster i snitt 42,6 kg matavfall årlig og en stor del av dette kunne vi fint ha spist.

Slappe grønnsaker og frukt, muggent brød og melk som har gått ut på dato er bare noe av maten som kunne blitt reddet. Bananer er kanskje den frukten som lurer oss mest og raskt havner i søpla. Fargen på skallet endres fort og før vi vet ordet av det har den gått fra å være en umoden grønn variant til en brun, uspiselig banan. Eller…?

Single bananer

I Norge kastes det årlig 60 000 bananer! Mye av dette skyldes de single bananene som få vil kjøpe. I tillegg kastes antagelig en stor mengde bananer fordi de blir brune eller klemt i veska. Skal jeg spise bananen «rå» så liker jeg at den er mer grønn enn brun, men i det siste har jeg brukt mer brune bananer enn grønne. Dette fordi de egner seg til så mye annet enn bare å bli spist naturelle. Her kommer noen tips.

Banantips!

1. Ikke oppbevar bananer i nærheten av epler eller tomater. Disse gir nemlig fra seg gassen etylen som gjør at bananene modnes raskere.

2. Ikke kast brune bananer. Del de i biter og frys de ned. Senere kan de brukes i smoothies eller du kan lage banan-softis.

3. Brune bananer kan også brukes i pannekaker/lapper (se oppskrift under), banankake, kjeks eller frokostblanding/granola (se oppskrift her).

Grove bananlapper

Disse lappene er naturlig søte på grunn av de modne bananene som er i. Røren gir ca. 12 mellomstore lapper.

  • 2 brune bananer
  • 2 egg
  • 1,5 dl melk
  • 1 dl hvetemel
  • 2 dl sammalt hvetemel
  • 1 ts bakepulver
  • 1 ts kanel
  • Flytende margarin til steking

Bruk en gaffel til å mose bananene og rør inn eggene. Tilsett deretter resten av ingrediensene og bland til en jevn røre. Stek lappene i litt flytende margarin i en middels varm stekepanne til de er gylne brune. Topp med brunost, syltetøy, bær eller bare spis de som de er.
Bananlappene kan fint fryses ned.

Såå… go bananas!! Neida, men seriøst, spis opp bananen din! 😉

Relaterte innlegg

Discussion about this post

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *