Ikke bare barnemat å lage babymat..? - Ernæringsfokus

Ikke bare barnemat å lage babymat..?

Dette innlegget er ikke ment som råd eller anbefaling til dere med småbarn, men er rett og slett bare et litt mer personlig innlegg hvor jeg deler litt fra kostholdet til vår lille skatt Julian 🙂


Jeg var heldig og fikk til å amme Julian fra første dag, og han fikk de første 5-6 mnd. kun morsmelk som eneste næringskilde. Han har ikke hatt behov for ekstra morsmelkerstatning. Fra han var 4 uker har vi variert mellom å gi tran og vitamin D-dråper.

Julian ble fullammet de 5-6 første månedene.

Da Julian var 4 mnd. begynte vi med smaksprøver. Vi startet med frukt som vannmelon, avokado og banan, og prøvde deretter varm mat som havregrøt, søtpotet og potetmos. Julian var interessert fra starten av, noe som var veldig gøy. Han ble også stadig mer interessert i hva vi voksne spiste og drakk, og kunne gape når jeg f.eks. spiste en nektarin.

Kokt og most søtpotet var stor suksess hos Julian – søtt og godt!

Julian sov ganske dårlig med veldig hyppige oppvåkninger på nettene når han var ca 5 mnd. Han våknet stadig og ville ha mat. Helsesykepleier anbefalte derfor at vi begynte å gi mer fast føde på dagtid; 1 porsjon grøt. Det anbefales i utgangspunktet at man venter med fast føde til babyen er 6 mnd. gammel. Dette er først og fremst fordi morsmelk fortsatt er viktigste næringskilde for barnet og at annen mat ikke skal ta opp plassen for dette. Men mange barn har behov for mer enn bare morsmelk når de nærmer seg 6 mnd., så derfor er det ikke noe i veien for å gjøre nettopp dette. Vi startet dermed å gi mer grøt, men jeg vil ikke si at det ga umiddelbare resultater på nattesøvnen.

Nå som Julian er 8 mnd. spiser han to måltider med grøt og ett middagsmåltid per dag. I tillegg får han av og til en smoothie som mellommåltid, og gjerne litt frukt som banan, mango eller klementin til dessert. Middagsmåltidet varierer og her bruker jeg både ferdigglass og lager mat fra bunnen av. Han har også smakt litt brød, men foreløpig er dette ingen stor suksess.

Julian får fortsatt morsmelk flere ganger i løpet av døgnet: ofte når han våkner etter natta, én gang på dagen og før han sovner på kvelden. Etter at han begynte å sove på eget rom (6 mnd), har han stort sett spist to ganger per natt. Jeg tror det har vært en kombinasjon av mer mat på dagen og at han sover på eget rom som har gjort at han nå sover mye bedre. Selv om det absolutt kunne vært bedre noen netter…

Hjemmelagde middager som har vært suksess:

  • Søtpotet og kikerter
  • Torsk, potet og pastinakk/gulrot
  • Kjøttgryte (se oppskrift nederst)
  • Laks, gulrot og fullkornspasta
  • Kylling, potet og erter

Stort sett har jeg kokt/dampet grønnsakene og fisken/kjøttet, og deretter brukt stavmikser. Har det blitt mat til overs har jeg fryst ned i porsjonspakker eller hatt i kjøleskapet til dagen etter.

Julian har ikke fått tenner ennå (som den eneste i barselgruppa…), noe jeg tenker egentlig er helt greit siden jeg fortsatt ammer. Men, når de etterhvert kommer og han kan spiser mer mat med klumper og struktur, samt melkeprodukter, kommer det et nytt innlegg 🙂

Babymat-oppskrifter:

Hjemmelaget babygrøt (1 porsjon)
  • 1/2 dl havremel
  • 1/2 pisket egg
  • En bit moden banan
  • 1 isbitterning morsmelk (kan sløyfes)
  • Vann

    Hvis du har tid; bland havremel og vann i en kjele/skål el. en times tid før grøten skal serveres. På den måten vil jernet i havremelet bli mer tilgjengelig. Kok opp havremel og vann, tilsett pisket egg og rør godt. La småkoke i et par minutter mens du rører. Skru ned varmen og ha i mormelk-isbiten slik at den smelter (kan også bruke fersk mormelk, eller erstatte med vann). Tilsett til slutt en bit moden banan som du på forhånd har most. Servér!
Bananlapper (gir 5-6 små lapper)

  • 1 moden banan
  • 1 egg
  • 1 dl havremel (evt. havregryn)

Mos bananen og rør inn egget. Tilsett havremel (evt. havregryn) og la stå i ca. 20 min. Stek i litt olje/margarin i ønsket størrelse til du har fått en gyllen farge.
Disse er supre å fryse ned og tiner fort i romtemperatur.

Kjøttgryte for de minste (gir 6 porsjoner)

  • 200 g storfekjøtt (karbonadedeig eller annet kjøtt kan også brukes)
  • 1/2 løk
  • 1 fedd hvitløk
  • 1/2 søtpotet
  • 1 pastinakk
  • 1 boks hermetiske tomater
  • 1 dl vann
  • 1 ss tomatpuré
  • 2 lauvbærblader
  • 2 ts oregano
  • 1 ts paprikakrydder

Her kan du bruke andre grønnsaker også; gulrot, paprika, potet, sellerirot etc.
Kutt kjøttet i terninger. Skrell og hakk grønnsakene i passe store biter. Stek kjøttet lett i olje/margarin. Legg kjøttet over i en middels stor kjele. Stek løk på samme måte og ha over i kjelen. Tilsett hermetiske tomater, tomatpuré, vann og resten av grønnsakene, krydderet og lauværbladene. La koke i en god stund, gjerne 2 timer hvis du har tid. Da blir kjøttet mørt og smaken fantastisk. Avkjøl kjelen i kaldt vannbad. Skal kjøttgryta spises av de aller minste; ta ut lauvbærbladene og mos med en stavmikser. Fordel i rene glass og frys ned.

Smoothie med havregryn (3 porsjoner)
  • 1/2 mango
  • 1/2 avokado
  • 1 moden banan
  • 1 dl havregryn
  • 1/2 dl vann

Kutt opp mango, avokado og banan, og ha i en blender sammen med havregryn og vann. Kjør til en jevn blanding. Jeg helte smoothien over i klemmeposer og la de i fryseren. På den måten kan jeg ta opp en pose og ha med i stelleveska når vi skal ut 🙂

Mitt første brød (2 stk)

Dette brødet er eltefritt. Jeg setter deigen på kvelden og steker det dagen etter – genialt!

  • 600 g hvetemel
  • 300 g siktet hvetemel, fin
  • 100 g havremel
  • 50 g solsikkekjerner
  • 1 ts tørrgjær
  • 9 dl kaldt vann

Kjør solsikkekjerner (og evt. havregryn til havremel) i en blender. Bland alle de tørre ingrediensene i en stor bakebolle. Tilsett kaldt vann og rør alt sammen. Deigen skal være ganske klissete. Dekk til bollen og la deigen heve i romtemperatur i minst 8 timer (gjerne over natta).

Sett ovnene på 220 grader (over-undervarme). Smør to brødformer (1,2 L) med olje og fordel deigen i formene. La etterheve i ca. 30 min under et kjøkkenhåndkle. Pensle brødene med egg/vann og stek de nederst i ovnen i 30-40 min. Når brødene har fått en gyllen brunfarge på toppen, ta de ut fra formen, knips lett på undersiden. Dersom det er en hul lyd er brødene ferdig. Hvis ikke; la brødene ligge «på hodet» og stek videre i ca. 10 min.


Relaterte innlegg