Fem næringsrike julematvarer

Det nærmer seg jul, og god mat og drikke er en viktig del av vår juletradisjon. Mye av julematen er fet og kaloririk. Selvfølgelig skal vi unne oss denne maten når det er jul, men det kan likevel være greit å vite at det finnes mange andre gode matvarer som også hører julen til som er hakket sunnere enn ribbe og riskrem.
Her er mine 5 julefavoritter som jeg håper du spiser masse av i julen!
1. Nøtter
Valnøtter, hasselnøtter og mandler selges det ekstra mye av nå i desember. Selv om nøtter inneholder mange kalorier viser studier at det ikke er sammenheng mellom høyt inntak av nøtter og overvekt. Tvert i mot! Nøtter er rike på det sunne umettede fettet som er vist å redusere risiko for blant annet overvekt og hjerte- og karsykdom. I tillegg er nøtter en god kilde til kostfiber og protein. Knekker du dem selv er det kanskje også en større sjanse for at inntaket ikke blir like stort som om de hadde vært kjøpt uten skall. Kanskje er du heldig å få «filipine» også?
2. Klementiner
Klementiner er min desiderte julefavoritt! Lukten av klementin i november gir skikkelig julefølelse og jo nærmere man kommer julaften, jo bedre blir de. Klementiner har et høyt innhold av vitamin C som er viktig for immunsystemet og kostfiber som er bra for fordøyelsen.
Visste du at vitamin C bidrar til å øke opptaket av jern fra andre matvarer? Å spise en klementin ved siden av brødskiva med juleleverpostei vil dermed gjøre at mer jern tas opp i tarmen!
Synes du det blir litt for mye god mat i julen? Les mine «5 tips for en litt sunnere jul».
3. Julesild, gravlaks og røkt laks
Både laks og sild er fete fisketyper. Det betyr at de inneholder mye av det sunne, umettede fettet. I tillegg er de gode kilder til vitamin A, D, E, omega-3 og protein. Helsedirektoratet anbefaler at vi spiser fisk tilsvarende en middagsporsjon 2-3 ganger per uke, dvs. omtrent 300-450 gram per uke. I julen kan det ofte bli få fiskemåltider, men spiser du sild, røkt laks eller gravlaks som pålegg til julefrokosten eller -lunsjen får du i deg mange gode næringsstoffer.
4. Rødkål
Rødkål er for mange et naturlig tilbehør til julemiddagen. Den flotte fargen skyldes innholdet av antocyaner, som er en antioksidant som også finnes i blåbær. I tillegg er rødkålen rik på vitamin C, K, folat og kostfiber. Vi nordmenn har tradisjonelt spist rødkål kun i forbindelse med julen, men denne næringsrike grønnsaken burde brukes resten av året også. Hva med å prøve quiona- og rødkålsalat eller coleslaw som tilbehør til fisk eller kylling.
5. Kalkun
Kalkun er hvitt, magert kjøtt og inneholder under 2 % fett. Brystfileter fra kalkun er den magreste delen, mens hel kalkun, som ofte forbindes med nyttårsaften, inneholder noe mer fett. Vi nordmenn spiser mer rødt kjøtt enn anbefalt og Helsedirektoratet råder oss til å velge hvitt kjøtt fremfor rødt og bearbeidet kjøtt. Kalkun er derfor ypperlig å velge, ikke bare i julen, men resten av året også. Restene fra kalkunmiddagen kan brukes både som pålegg og i salaten.
God jul!
Discussion about this post