Chiafrø - trendy, men nødvendig? - Ernæringsfokus

Chiafrø – trendy, men nødvendig?

Chiafrø er supermaten som ifølge produsentene skal gjøre underverker.

Noen hevder frøene skal kunne forebygge hjerte- og karsykdom, styrke skjelettet og motvirke infeksjoner, mens andre mener at chiafrøenes kraft er sterkt overdrevet.

Trendfrøet chia

Chiafrøet fikk sitt store gjennombrudd i USA i 2009 etter at forfatteren Christopher Mc Dougall hevdet at det næringsrike frøet var årsaken til at urfolket i Mexico løp så langt og fort. I etterkant har frøet blitt en stor trend både i USA og i Europa. Men forskere avviser at inntak av superfrøet skal ha effekt på utholdenhet og øke løpeprestasjonen. Det er dessverre ikke et magisk frø som forbedrer helsen og gjør underverker for kroppen, i hvert fall ikke umiddelbart. Men hva er det så med dette frøet som gjør det så trendy?

Oppskrift: Ernæringsfokus’ chia-kjøleskapsgrøt

Populær næringsbombe

Chiafrø kommer opprinnelig fra Mellom- Amerika og er små runde frø med en nøytral smak. Fargen på frøene varierer fra lys beige til brun eller svart. Chiafrøene er spesielt rike på essensielle fettsyrer og er en av de beste plantekildene til omega-3.

Chiafrø kommer opprinnelig fra Mellom- Amerika og er små runde frø med en nøytral smak.

Chiafrø kommer opprinnelig fra Mellom- Amerika og er små runde frø med en nøytral smak.

I tillegg er chiafrø en god kilde til protein, kostfiber, vitaminer og mineraler, og de er kalorifattige. Dette er, sammen med blant annet medieoppslag, hovedgrunnen til at chiafrø har blitt så populært.

Postitivt for helsen

Chia er, som nevnt, spesielt bra for fordøyelsen på grunn av et høyt innhold av kostfiber og frøets geldannende effekt, og har positiv virkning både mot forstoppelse og diaré. Selv om mer forskning er nødvendig tyder det på at et jevnlig inntak av chiafrø kan redusere livsstilssykdommer som diabetes og hjerte- og karsykdom.

Produsentene anbefaler at daglig inntak av chiafrø ikke overstiger 15 gram (2 ss) da frøene virker inn på fordøyelsen og kan fremkalle allergiske reaksjoner hos personer med sesam- og peanøttallergi. Et høyt inntak av chia kan også i seg selv gi en allergisk reaksjon mot frøene. Det kan derfor være lurt å starte rolig og heller øke inntaket opp mot anbefalingene etter hvert.

Chiafrøene er spesielt rike på essensielle fettsyrer og er en av de beste plantekildene til omega-3.

Bruksområder

Den nøytrale smaken gjør at chiafrøene egner seg til det meste. De kan brukes i grøt, i baking, i smoothie, i yoghurt eller i knekkebrød. Frøene absorberer 9-10 ganger sin egen vekt, så pass derfor på å få i deg nok vann eller la frøene svelle i væske før de brukes. På den måten unngår du at kroppen dehydreres.

Anbefaler jeg det?

Chiafrø er ikke et must i alle hjem, men en morsom (og ikke minst næringsrik) ingrediens som fint kan være en del av et sunt og variert kosthold. Frøene er ganske dyre, men til gjengjeld trenger man ikke bruke så mye hver gang. Jeg har foreløpig kun brukt frøene i havregrøt og liker konsistensen de gir når de sveller i væsken. Vil du være trendy, prøve noe nytt og samtidig få i deg næringsstoffer som er bra for deg, er chiafrø noe du burde prøve, men husk at viktigst av alt er et sunt og variert kosthold!

Oppskrift: Ernæringsfokus’ chia-kjøleskapsgrøt:

 • 1 dl havregryn
 • 2 ss chiafrø
 • 1 dl skummet melk
 • 2 ss cottage cheese
 • ½ oppkuttet mango
Gjør i stand grøten på kvelden før du legger deg, så er frokosten klar når klokka ringer!
Bland havregryn, chiafrø og melk i en boks/skål. Rør om etter 10 min slik at det ikke dannes geleklumper og tilsett evt. mer melk hvis nødvendig. Dekk til med lokk eller folie, og la den stå i kjøleskapet over natta. Rør inn cottage cheese og topp det hele med oppkuttet mango eller annen frukt/bær.
Dette har blitt en av mine favorittfrokoster!
Relaterte innlegg

2 Discussion to this post

 1. Kari Brudevoll sier:

  Hei, lurte på å bruke chiafrø i kokt havregrøt, har du prøvd det? Bør kanskje bløtlegges før de kokes? Jeg tenkte at chiafrøene kunne gi lenger metthetsfølelse pga. proteininnholdet, men da jeg så den anbefalte dosen på 15 gram, ble jeg litt skuffet. Det er jo nesten ingen ting. Synes nesten hele greia virker litt tullete da, mer en «dille» enn faktisk helsekost 😉

  • Kristin Sandvei sier:

   Hei! Jeg har ikke prøvd chiafrø i havregrøt, men har faktisk også tenkt på det. Jeg tror jeg ville bløtlagt chiafrøene før de kokes inn med havregrøten 🙂 Anbefalt dose kan høres lite ut, men husk at de sveller ganske mye, så det vil virke mer når de er bløtlagt. Jeg tror nok derfor det kan ha en effekt på metthetsfølelse. Jeg skal prøve det neste gang jeg lager havregrøt, og kan gi deg en oppdatering da! 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *